• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

W dzisiejszych czasach niemal każdy artykuł żywnościowy jest genetycznie korygowany. Zdarza się jednakże spotkać jeszcze żywność naturalną. Należałoby wobec tego wiedzieć jak odróżnić tę naturalną od sztucznej, jaką zasypywani jesteśmy na każdym kroku. Utrudnienie ma okazję spowodować fakt, że żywność przetworzona genetycznie nie ma jakiegokolwiek symbolu czy oznakowania, które informowałoby kontrahenta o tym. Jakoś jednakże żywność taką trzeba odróżniać od żywności naturalnej, a mianowicie dopuszczalne jest to dzięki adnotacji, którą żywność zmieniona ma na swojej etykiecie. Wystarczy jedynie choć jeden składnik danego towaru, by było to odnotowane na etykiecie. Rzecz jasna zdrowa żywność takiej wiadomości na etykiecie posiadać nie będzie. Artykuły naturalne, a co za tym idzie też zdrowe posiadają dobre certyfikaty. Oznaczenia takie są zawsze dostrzegalne, bowiem producenci chcą, żeby kontrahent widział, że jego artykuł jest w stu procentach zdrowy. Jeśli nie jesteśmy pewni czy żywność jest zdrowa, wystarczy jedynie zapytać pracowników sklepu – oni mają obowiązek udzielić nam informacji na temat produktu.

Zobacz podobne artykuły:

Categories: Zdrowie

Comments are closed.